Dogdancing
Dogdancing er lydighedsarbejde til musik og med selvvalgte programmer er det blevet en populær sport flere steder i Europa – ikke mindst i England og nu også i Danmark! I freestyle kan man udføre en masse flotte tricks.
HTM er dressur udført til musik og vist i et program, som føreren selv har sammensat. Programmerne kan have forskellig sværhedsgrad, og i nogle konkurrencer skal bestemte elementer og øvelser indgå.
Man kan også sammenligne HTM (i nogle lande også betegnet Dog Dancing) med skøjteløbernes friløb.
Du kan finde DKK´s regler for HTM samt Freestyle og 6+ (som er en uofficiel klasse) under punktet: regler og skemaer på DKK´s hjemmeside
Alle hunde kan deltage i HTM og Freestyle. Hunden skal være mindst 10 mdr. gammel på konkurrencedagen og kan både stille op i Freestyle og HTM samme dag. Der kræves dog kun en samlet dogdancing resultatbog.
Klasse 1 er en begynderklasse, klasse 2 den mellemste klasse og klasse 3 er den sværeste klasse, hvor championatet kan opnås.
Q-points eller oprykningspoint er de point man samler i HTM og Freestyle for at rykke op i klasserne. For at rykke fra kl. 1 til 2 og fra kl. 2 til 3 skal man samle 10 Q-points (bliver ændret ved årsskiftet 2009). Man kan vinde Q-points ved at placerer sig mellem de 5 bedste i klassen forudsat, at man får sit program godkendt. For at få sit program godkendt, skal man opnå mindst 60% (ændres ved årsskiftet 2009) af de mulige point i kategorierne "Sværhedsgrad", "Udførelse" og "Musik og fortolkning" i gennemsnit fra de 3 dommere. Får man det og placerer man sig samtidig i top5, så opnår man Q-points. Vinderen af klassen får 5 Q-points, nr. 2 får 4, nr. 3 får 3, nr. 4 får 2 og nr. 5 får 1.
Konkurrencerne dømmes af 3 bedømmere. Bedømmernes point lægges sammen og deles med 3, således at gennemsnittet af de 3 bedømmeres point bliver det endelige pointtal. Der er en ”første bedømmer” der har det afgørende ord, hvis bedømmerne ikke er enige.
Der gives point for udførelsen, sværhedsgraden og musik og fortolkning f.eks. passer øvelserne til musikken.
En konkurrence foregår således:
Man har selv sammensat sit program og valgt sin musik. Musikken er forinden afleveret til DJ´en på en CD. med angivelse af klasse og hundens navn.
Konkurrencen starter fra det øjeblik man træder ind i ringen og til musikken slutter. I den periode skal hunden være under kontrol. Hunden må ikke bære snor i ringen. Det er tilladt at medbringe en rekvisit i ringen, hvis den bruges i programmet. Godbidder må ikke bruges i ringen, og hunden må ikke klædes ud. Føreren må meget gerne være klædt ud, så det passer med forståelsen af nummeret.
Inden programmet startes hilser føreren på bedømmerne. Man stiller sig foran bedømmerbordet og hilser på bedømmerne ved f.eks. et nik. Hunden kan evt. udføre et lille kort trick.
Herefter gør man sig klar til at starte programmet. Og med et nik til DJ´en startes musikken og man udfører sig program til musikken.
Selve programmet skal passe til musikken, hvis der er en høj lyd, skal hunden f.eks. op. Et smil gør heller ingen skade, det er jo et show.
Programmets længde og antal af tricks er afhængig af, i hvilken klasse man er i. Det er bedre med få gode tricks end en masse dårlige tricks.
Heelwork to Music (HTM)
Heelwork to Music er som navnet siger ”Fri ved fod til Musik”. Programmet skal indeholde mindst 75 % fri ved fod. Hunden må ikke på noget tidspunkt være mere end 2 m. fra føreren. Der er nogle positioner man skal udføre i programmet f.eks. hund går modsat føreren på hhv. højre og venstre side, eller hund går mellem førerens ben.
Freestyle
Her er der ikke krav om fri ved fod eller andre specifikke øvelser. Der er frit valg, hvad man vil lave og, det er her man ser alle de flotte tricks passet ind i musikken.
Mit bedste råd er, at se en konkurrence og oplev hele stemningen, så varer det ikke længe før du selv er i gang.
Pudelklubben er en special klub under DKK. Formål er at udbrede pudelracen og at fremme ansvarsbevidst avl og opdræt af pudler.
© 2025 Pudelklubben. All rights reserved.