Pudlens oprindelse
De lærde strides om, i hvilket land pudlen egentlig har sin oprindelse. De to lande, som hyppigst nævnes, er Frankrig og Tyskland. Helt tilbage til romertiden i områderne omkring Middelhavet er der relieffer med hunde, som med god vilje kan identificeres som pudler. Malerier og tegninger viser, at pudlen var almindelig i Tyskland i det 15. og 16. århundrede. I Spanien var pudlen den mest populære race i sidste halvdel af det 18. århundrede. Siden Napoleonskrigene i 1800-tallet har pudlen været Frankrigs nationalhund, og Frankrig er det land, man i dag anser for at være dens oprindelsesland ifølge F.C.I. = Federation Cynologique Internationale (den internationale hundeorganisation). Det er Frankrig, der fastsætter racens standard, d.v.s. bestemmer, hvordan pudlen skal se ud, størrelserne og farverne.
Størrelse
Hvilken størrelse pudlen havde fra starten, strides der også om: Nogle mener, at den hvide, lille pudel var den første, andre at storpudlen er den ældste af de fire varianter. Sikkert er det, at de større pudler for flere hundrede år siden blev fremavlet som jagthunde – vandapporterende andehunde. De var fremragende i vandet, og det er denne funktion, der har medført de klipninger, vi også ser i dag:
Meget pels på forkroppen til at beskytte brystkassen, pomponer om leddene for at beskytte mod gigt, to pomponer bag den store manke til at beskytte nyrerne, dusk på halen, så hunden var let at få øje på. Resten af pelsen var klippet ned for at mindske vandmodstanden. Den klippede pudel steg i popularitet og har ført til de velfriserede pudler, vi ser i dag: Mange forskellige ”frisurer”, men alle med baggrund i den gamle klip.
Intelligent og lærenem
Pudlen er en yderst intelligent og lærenem hund, som man stort set kan anvende til alt. Det er ikke tilfældigt, at det netop er pudlen, man altid ser som cirkushund. Ud over af være en fremragende selskabshund er den blevet brugt som redningshund, førerhund o.l., og den er ideel til forskellige former for hundesport, f.eks. lydighedsdressur og agility.
Glad og livlig
En pudel er altid glad og livlig, men den kræver sine mennesker. Den elsker at være midtpunkt og vil gøre meget for hele tiden at være i centrum. Derfor kræves det, at du tager dig af din pudel, leger med den og aktiverer den, for at den ikke skal blive kedelig og træt.
Hvad betyder det at have en pudel?
Pudlen har mange positive sider; men du må regne med, at der også er en del opgaver forbundet med at have en pudel. Vi håber derfor, at du som potentiel pudelejer, FØR anskaffelsen er dig bevidst, hvilket ansvar du påtager dig over for hvalpen, som du skal leve med de næste 10 – 15 år. Det lyder måske, som om det ingen interesse har for dig – en pudel må da være let at have – men der er mange ting, du bør tænke på, før du køber hvalp.
Avls materialet?
Pudel opdrætteren er hele tiden opmærksom på, at avls materialet er af en sådan kvalitet, både eksteriør- og sundhedsmæssigt, at han/hun med glæde vil lægge navn til hvalpen både nu og senere. Det betyder også, at avlsdyrenes karaktermæssige egenskaber er i orden. En pudel, som viser tegn på skyhed, fjendtlighed, for slet ikke at tale om bidskhed, kan overhovedet ikke godkendes til avl – vidste du det? Er de karaktermæssige egenskaber hos forældredyrene i orden, er den gode start givet hvalpen – resten er op til opdrætteren og den nye ejer!
Allergi
I vort samfund, hvor allergi er blevet et stort problem for mange mennesker, er der mange der afholder sig fra at anskaffe kæledyr, selvom de meget gerne vil have et. Her er pudlen et oplagt alternativ. Den fælder ikke, og dette har vist sig at give væsentlig færre allergiproblemer. Mange med svære allergilidelser har vist sig ikke at have problemer med netop pudler. MEN det er vigtigt at være klar over, at pudlens pels skal passes med regelmæssig børstning, vask og klip. Det er nemlig ikke helt sandt, at den ikke fælder: De afstødte hår bliver siddende i pelsen, og det er nødvendigt at fjerne dem gennem pelspleje.
Hvor skal jeg købe min pudel?
Køb aldrig din hund hos mennesker, der omgås hunde rent kommercielt, og for hvem hunden er en vare, som blot skal omsættes for pengenes skyld. Der er desværre mange, som spekulerer i menneskets kærlighed til hunde, og som derfor opkøber lidt tvivlsomme hvalpe til billige penge – kun med det formål at videresælge dem og uden interesse for deres oprindelse og fortid og endnu mindre interesse for deres fremtid.
Hundehandlere
Man skal være på vagt over for de såkaldte hundehandlere eller hvalpefabrikanter – mennesker med måske bare en enkelt hanhund og et større antal tævehunde, som får hvalpe ved hver løbetid. Tævernes kondition nedbrydes, og hvalpene bliver ringere og mindre modstandsdygtige for hvert kuld. Hos sådanne hundefabrikanter har hverken hanner eller tæver formentlig nogensinde været fremvist på hverken udstillinger eller ved eksteriørgodkendelse, så de kan bruge selv de dårligste hunde i avlen.
Præget af mennesker
Husk også kun at købe en hvalp, som du er sikker på har været i menneskehænder siden fødslen. Prægningen af hvalpen fra 3-ugersalderen er af overordentlig stor betydning, og køber du en hund på 8 uger eller mere, som ikke er vant til mennesker, vil du aldrig få en god hund ud af det. Det er for sent at rette op på manglende prægning, når hunden først er blevet så gammel.
VIGTIGT!
Køb kun hvalpe, der er stambogsført i Dansk Kennel Klub (DKK). Her får du garanti for, at både hvalpens far og mor har været på udstilling eller i øvrigt er eksteriørgodkendt og dermed opfylder PK`s krav til avlsdyr. Husk også, at alle hunde skal være ID-mærkede ved enten øretatovering eller chipning, og at de skal være tilmeldt Dansk Hunderegister.
Ifølge dansk lovgivning er det ikke tilladt at foretage kosmetiske indgreb på hunde. Husk derfor, at hvalpen ikke må have fået kuperet halen, ligesom vildkløerne (den 5. tå) på forbenene ikke må være fjernet (pudler må ikke være født med vildkløer på bagbenene).
NB!
En hvalp må ikke afhentes hos opdrætteren, før den er mindst 8 uger gammel.
Pudelklubben er en special klub under DKK. Formål er at udbrede pudelracen og at fremme ansvarsbevidst avl og opdræt af pudler.
© 2024 Pudelklubben. All rights reserved.